Ötödik lett a magyar válogatott!

2021-02-10
Minden idők harmadik legjobb világbajnoki helyezését érte el a magyar férfi kézilabda-válogatott az egyiptomi tornán, miután ötödik helyen fejezte be a viadalt.

Emelt fővel, büszkén zárhatta a magyar válogatott az egyiptomi világbajnokságot, miután a negyeddöntőben hosszabbításban 35-32-re kikapott a hatszoros vébé első Franciaországtól.

Bár a mieink így nem jutottak be a legjobb négy közé, de a tornán elért eredmények alapján végül az ötödik helyen zárta a vetélkedést. Csak emlékeztetőül, a Gulyás István szövetségi kapitány és Chema Rodriguez edző vezette gárda hibátlanul zárta a csoportkört, miután két vállra fektette a Zöld-foki Köztársaság (34-27), majd Uruguay (44-18), aztán Németország (29-28) együttesét is. Ezt követően maximális pontszámmal (4 ponttal) ment tovább a középdöntőbe, ahol legyőzte Brazíliát (29-23) és Lengyelországot (30-26) is, és itt már nyolc közé jutást ünnepelhetett. Ezek után kikapott Spanyolországtól (36-28) és a második helyet érte el ebben a szakaszban. A második pozíció azt is jelentette, hogy a III. csoport első helyezettjével, vagyis Franciaországgal kellett összecsapnia az elődöntőért. A franciákat végül hatalmas csatára késztették Lékaiék, a rendes játékidő 30-30-as eredménnyel zárult, jöhetett a hosszabbítás. A kétszer öt perces ráadás végén aztán a korábban már hatszoros világbajnok örülhetett, 35-32-re nyert.

A mérkőzést követően Gulyás István szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, a rendes játékidő végén három gólos hátrányban voltak, labdát kellett szereznünk, valamit lépniük kellett, hogy zavarba hozzák az ellenfelet. - Sikerült két gyors gólt szereznünk, majd egy harmadikat is, visszajöttünk a meccsbe. A hosszabbításban egy-egy elhibázott ziccer, vagy belőtt helyzet sorsfordító lehet. Hibáztunk hetest, volt egy belemenésünk, egy ellőtt labdánk, ez sajnos nem fér bele az utolsó öt percbe - értékelt a szakvezető. Hozzátette, kicsit most keserű a szájuk íze, azonban remélhetőleg ez egy-két napon belül elmúlik és már csak a szépre emlékeznek vissza. - A vereség ellenére léptünk előre egy lépcsőfokot. Jól kézilabdáztunk, a döntéseink ültek, nüanszokon múlt az egész.

Összességében elértük a célunkat, amire büszkék lehetünk - hangsúlyozta. Lékai Máté, a válogatott és a Telekom Veszprém irányítója azt mondta, büszke a csapatra. - Gratulálok mindenkinek! Remélem, a következő világversenyen sikerül a négy közé jutás, mert az óriási dolog lenne - fogalmazott a játékos, akit láthatóan nagyon megviselt a kiesés. - Megmutattuk, mekkora küzdők vagyunk, szívünket-lelkünket kitettük a pályára az egyenlítésért. Aztán sajnos egy hónapon belül másodszor is elbuktam egy hosszabbítást... - zárta.

A legjobb négy közé Franciaországon kívül Dánia jutott be, amely drámai ütközetet vívott a házigazda Egyiptommal. Végül sem a rendes játékidő, sem a hosszabbítás nem hozott döntést, így büntetőkkel 39-38-ra nyert az európai csapat. Spanyolország is továbbment, miután 31-26-ra legyőzte Norvégiát. A negyedik résztvevő pedig Svédország, amely rendkívül könnyedén, 35-23-ra ütötte ki Katart.