Ki ülhet fel Európa trónjára?

2020-12-28
Hétfőn 18 órakor a Barca–PSG elődöntővel megkezdődik a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2019/20-as évadának mostanra halasztott négyes döntője, ahol a Telekom Veszprém 20.30 órától meccsel a fináléért a THW Kiellel.

A koronavírus-járvány miatt az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) előbb augusztus végére, majd december 28-29-re halasztotta a 2019/20-as évad Bajnokok Ligája négyes döntőjét. Mivel nyolcad- és negyeddöntő mérkőzéseit törölni kellett, ezért a szövetség maga jelölte ki a Final Four résztvevőit. Végül a két nyolcas csoport első két helyezettje, a spanyol Barca, a német THW Kiel, a francia PSG és a magyar Telekom Veszprém kapott meghívást az eseményre.

Lékai Máté, a Telekom Veszprém csapatkapitánya kérdésünkre elmondta, kétségtelen, hogy a világ négy legjobb csapata kapott meghívást a tornára, annak ellenére, hogy a nyolcad- és negyeddöntőket nem sikerült megrendezni. Kiemelte, mivel a pandémia továbbra is életünk része, ezért soha nem látott szigorú egészségügyi szabályoknak, előírásoknak kell megfelelni, gyakorlatilag egy buborékot alakítottak ki a résztvevő csapatoknak.
Az irányító, aki nemrégiben 2023-ig hosszabbított a klubbal elmondta, a szervezők minden játékost és stábtagot külön, egyágyas szobában helyeznek el. A csapatoknak meghatározták, ki, hol foglalhat helyet az étkezésekkor, illetve ki, hol ülhet a buszokon, amivel a Lanxess Arénába szállítják őket. Nem használhatják az öltözők vizes blokkjait, meccsek után például mindenki csak a szállodában, a saját szobájában tud majd. Nem lesznek vegyes zónák sem, így az újságíróktól is elszeparálják a játékosokat, edzőket.
- Ez a buborék extrém helyzetet teremt mindannyiunknak. Vagyis nem elég felkészülni az ellenfélből, alkalmazkodnunk kell ehhez a speciális szituációhoz is. Az amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) is hasonló körülmények között bonyolították le a végjátékot, ahol a Lakers nyert. Ha miénk lesz a győzelem, akkor ugyanolyan büszke leszek rá, ha nem büszkébb, mintha normál, megszokott körülmények között játszottunk volna - magyarázta a klasszis.

A Telekom Veszprémnek a döntőért a német THW Kiellel kell megharcolnia. A két fél jól ismeri egymást, nem véletlen, hogy az EHF szakírója a csatát BL-klasszikusnak titulálta. A két gárda eddig három alkalommal találkozott egymással a BL-elődöntőben, egyszer a Kiel, kétszer a Veszprém ment tovább. Egyébként is rendkívül kiegyensúlyozott a két csapat mérlege, tízszer a Kiel, tizenegyszer a Telekom nyert, egyszer pedig döntetlenre végeztek. A legutóbbi találkozáskor, december elején a Veszprém Arénában, a bakonyiak 41-33-ra diadalmaskodtak.

Az EHF több cikkben is elemzi a résztvevő négy együttest. Érdekesség, hogy több fronton is a Telekom Veszprémet tartják a legjobbnak. A magyarok védelmét emelték, Blaz Blagotinsekkel, Vuko Borozannal, Rogerio Moraesszel és Jorge Maquedával. Itt jegyezzük meg, hogy bár Ligetvári Patrik nemzetközi ismertsége, még nem hasonlítható az előbb felsoroltakéval, ám ha pályára tud lépni, akkor meg tudja mutatni, hogy ifjú kora ellenére, képes a legmagasabb szinten védekezni.
A támadószekciók közül a Barcáét tartják kiemelkedően jónak, s a szakírók szerint ebben a játékelemben Rasmus Lauge hiányát megérezheti a Veszprém, bár Petar Nenadics váratlan megoldásaira egyik rivális sem tud felkészülni.
És a tapasztalat is a Veszprém mellett szól, hiszen már hatodik alkalommal jutott be a Final Fourba, négy BL-döntőt vívott, bár eddig rendre meg kellett elégednie a második helyezéssel.
A Lanxess Arénában, viszont mint tudjuk, bármi megtörténhet. Akár az is, hogy a Telekom Veszprém végre elfoglalja Európa trónját.